Met een ambitieus monitoringplan en de hulp van vrijwilligers houden we goed zicht op de dier- en plantsoorten die leven in Grenspark Kalmthoutse Heide.
Bij de start en profilering van Grenspark Kalmthoutse Heide als één natuurgebied, werd bepaald dat het niet mocht ontbreken aan een gebiedsdekkend plan voor de monitoring van flora en fauna. Dit plan zag in 2003 het levenslicht en is door de beheerders (Agentschap voor Natuur en Bos, Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten) goedgekeurd. Dit betekende de start van intensieve dataverzameling.
Het ambitieuze monitoringplan van het Grenspark Kalmthoutse Heide omvat vele diergroepen en planten. Niet alleen vogels, maar ook amfibieën, reptielen, libellen, vlinders en planten worden gemonitord. Andere soorten, zoals recent de loopkevers, spinnen en nachtvlinders, zijn onderwerp van extra inventarisaties. Sinds 2004 inventariseren velen jaarlijks ongeveer 1000 ha op vogelsoorten, met een (vrij ter beschikking gesteld) rapport als resultaat.
Jaarlijks worden ook libellen gemonitord langs de vennen, vlinders in hectarehokken en reptielen langs transecten met speciaal voor deze soorten gekozen platen. Amfibieën worden vooral in het voorjaar bemonsterd, door het plaatsen van fuiken in het water. Jaarlijks wordt een nieuw deel van het 6000 ha grote Grenspark volledig geïnventariseerd.
Flora-specialisten trekken er ook elk jaar op uit om de belangrijke en typische soorten begroeiing in het Grenspark te monitoren. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers lukt het om de monitoring elk jaar tot een goed einde te brengen.
Recente waarnemingen in het Grenspark vind je op waarnemingen.be/nl.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.