In het eeuwenoude poldergebied van Grenspark Kalmthoutse Heide, stroomt er ijzerrijk kwelwater uit de helling van Brabantse Wal en zorgt daarmee voor het ontstaan van een zeldzame plantengroei.
Aan de voet van de Brabantse Wal ligt een oud poldergebied op de overgang van lage kleigronden naar hoge zandgronden. De bedijking startte hier al in de twaalfde eeuw, met als doel het lage polderland droog te leggen. Er volgden nog veel overstromingen en pas aan het einde van de 17e eeuw won de dijk van het water en kreeg het polderlandschap langzaam zijn huidige vorm. Door de overgangen – tussen hoog en laag, droog en nat, zand en klei – is het een uniek landschap. Leuk om te weten: hier liggen nog veel middeleeuwse sloten, omgeven door knotwilgen en rietkragen.
Veel kwelrijke zones in dit gebied dienen nu als landbouwpolders. Natuurbeschermingsorganisaties proberen deze in eigendom te krijgen, met als doel ze om te vormen tot kwelrijke natuurpolders met bloemrijke graslanden en moerassen. In dat geval zie je er waterviolier, watermunt, holpijp, gele morgenster, dotterbloem, grote pimpernel en echte koekoeksbloem groeien.
Voor veel vogels is het natte polderland een paradijs. Hier spot je vogels als blauwborst, veldleeuwerik, kleine karekiet, bosrietzanger, roodborsttapuit, bergeend, bruine kiekendief en patrijs. ‘s Winters tref je hier vaak rietganzen, kolganzen en grauwe ganzen aan. In sloten en poelen zie je misschien de kleine watersalamander wegschieten. En de gelukkigen zien hier zelfs reeën!
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.