De 4 Grenspark singletracks – smalle en vaak slingerende paden – zijn bedoeld voor sportieve fietsers die houden van een intensieve tocht in de natuur. De tracks doorkruisen de grensoverschrijdende verbindingsroute. Mountainbikers kunnen terecht aan de Nederlandse zijde van het park, bij de Stoppelbergen-Wildernissen, Staartse Heide en Abdijbossen. Je kan dan genieten van het crossen in de bossen, maar houd oog voor de ander en heb respect voor de mooie natuur om je heen.
Buiten het Grenspark vind je nog een verbindingslus rond Essen die je naar een mtb-lus in Horendonk en Wildertse Duintjes leidt.
In het Grenspark zijn 4 kwalitatieve mountainbikeroutes aangelegd. Die vragen regelmatig onderhoud om de kwaliteit op peil te houden. Daarom is een digitaal vignet op naam op de singletracks verplicht (Stoppelbergen – Groen, Wildernissen – Paars, Staartse Heide – Rood, Volksabdij – Blauw). Door de bijdrage van de MTB-gebruikers, kunnen we samen met onze vrijwilligers de routes goed onderhouden.
Het vignet is verplicht vanaf 1 oktober 2021 en kan je hier aankopen via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide. Het vignet is verplicht vanaf 18 jaar en kost 12 euro per jaar (incl. servicekosten), geldig vanaf datum van aankoop. Voor één euro per maand rij je dus over prima onderhouden routes. Er is ook een mogelijkheid om een dagticket aan 5 euro aan te kopen. Een dagticket kan je ook op voorhand aankopen. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuws, weetjes en acties rond MTB in het Grenspark? Vink dan bij de aankoop van het vignet aan dat je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.
De verbindingsroutes en de routes Horendonkse Bossen en Wildertse Duintjes mogen vrij worden gebruikt. Deze zijn tot stand gekomen met medewerking van Sport Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeenten Kalmthout, Essen, Kapellen en Stabroek.
Er zijn vier intensieve lussen in het Nederlands gedeelte van het Grenspark die verbonden worden met een verbindingsroute. De intensieve lussen zijn Stoppelbergen en Wildernissen tussen Putte en Ossendrecht, Staartse Heide nabij Huijbergen en Abdijbossen aan de Volksabdij. De nieuwe route aan de Wildertse Duintjes buiten het Grenspark is een goede aanvulling voor de technische mountainbiker.
Verbindingsroute-tegendeklokin(geen_vignet)
Verbindingsroute-metdeklokmee(geen_vignet)
Stoppelbergen_tegenwijzerzin(vignet_verplicht)
Wildernissen_wijzerzin(vignet_verplicht)
Staartse_Heide_tegenwijzerzin(vignet_verplicht)
Volksabdij_tegenwijzerzin(vignet_verplicht)
Wildertse Duintjes Tegenwijzerzin
Horendonkse Bossen Tegenwijzerzin
Verbindingslus Essen Wijzerzin
Verbindingslus Essen Tegenwijzerzin
De MTB routes liggen in unieke natuur die behoren tot Europese Netwerken van beschermde natuurgebieden. Als je op de MTB route blijft, breng je de natuur geen schade toe. Zo kan jij genieten en beheerders de waarde van de natuur in stand houden.
Fietsen is enkel toegestaan op de aangeduide MTB routes en op openbare wegen.
De geel aangeduide verbindingslus maakt gebruik van openbare wegen en gedeelde wandel- en ruiterpaden. In tegenstelling tot de intensieve lussen is deze route dus niet exclusief voor MTB ingericht. Houd daarom rekening met andere weggebruikers zoals wandelaars en ruiters.
Sporters en recreanten komen elkaar steeds meer tegen in de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen is er de Buitencode:
• Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
• Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
• Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
• Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
• Rij enkel op de MTB paden en geef natuur de ruimte
• De gele verbindingsroute loopt op vele plaatsen samen met bestaande wandel- en ruiterpaden. Laat op een rustige en vriendelijke manier blijken dat je er aankomt zodat andere recreanten/paarden niet schrikken en verminder snelheid.
De code is een gezamenlijk initiatief van de verschillende Nederlandse sportbonden en natuurorganisaties (NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De Landschappen)
Draag altijd een helm. Fietsen doe je op eigen risico.
Soms gaan de MTB-routes over openbare wegen of worden ze gedeeld met andere recreanten. Hou daar steeds rekening mee.
Bij zeer nat weer wordt gevraagd je MTB-uitstapje even uit te stellen aangezien de routes dan te snel stuk gereden worden. Vrijwilligers zullen je dankbaar zijn.
Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers zorgen we ervoor dat de routes onderhouden worden. Wil je ook onderdeel zijn van dit team? Word dan vrijwilliger.
Op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rond de mountainbikeroutes? Schrijf in op onze MTB-nieuwsbrief.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.