Ook jouw aangelijnde trouwe viervoeter is van harte welkom in Grenspark Kalmthoutse Heide. Het is een heerlijk gebied voor een flinke wandeling samen. En met maar liefst 24 wandelroutes waarop honden welkom zijn, wacht er steeds weer een nieuw avontuur. Het is daarbij wel belangrijk dat je de regels naleeft zodat jij en je hond de flora en fauna in het gebied niet verstoren of vernielen. Lees onderaan aan welke regels je je dient te houden.
Wil je jouw hond toch even lekker vrij laten rondrennen? Dat kan in één van de 5 onderstaande hondenlosloopzones in en rondom het Grenspark. Deze gebieden staan op de bezoekerskaart aangegeven met het symbool van een hondje in een blauw vlak. Let wel: ook hier moet de hond steeds onder appèl staan en geldt een opruimplicht. Zie kaartje hieronder voor de locaties:
1. Losloopzone in het Moretusbos in Putte (NL). Parkeren kan ter hoogte van Oud Broek 4 – 2940 Stabroek (B)
2. Losloopterrein Kwispel – Oude Postbaan – 4645 Putte (NL)
3. Hondenlosloopgebied in de Noordpolder van Ossendrecht – Hoek Onderstal en Zouteweg – 4631 Hoogerheide (NL)
4. Hondenspeelbos in Kalmthout, tussen de Heibloemlaan en de Kinderwelzijnstraat – 2920 Kalmthout (B)
5. Hondenlosloopzone Wildertse Duintjes – Wildertse Duintjes 11 – 2910 Essen (B)
Honden zijn welkom, maar steeds aan de leiband en niet in poelen, plassen of het begrazingsraster. Dit om de volgende redenen:
De natuur is kwetsbaar, vooral in de lente. Dan is het Grenspark één grote kraamkliniek. Een groot deel van dat prille leven speelt zich laag bij de grond af. Hier zitten broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten en ook reekalfjes. Die laatste liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Het is belangrijk dat ze hier rustig aan het leven in het Grenspark wennen, zonder te worden opgeschrikt door rondsnuffelende honden die van het pad gaan. Bovendien maakt het geurspoor van een hond dieren angstig, waardoor een ouderdier soms niet op tijd terugkeert naar het jonge dier.
Je hond laten spelen of zwemmen in poelen en plassen is niet toegestaan omdat het watervogels opschrikt. Die komen op krachten in en rondom de vennen, vooral tijdens de trekperiode. Als een hond hen verstoort, vliegen ze met grote groepen tegelijk op en verliezen ze onnodig veel energie. Precies de energie die ze in het gebied juist wilden opdoen en die noodzakelijk is voor hun lange reis.
Tot slot: elk jaar sterven er verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door loslopende honden. Dat willen we te allen tijde voorkomen.
Bezoekers van het Grenspark komen om van de natuur en rust te genieten. Hondeneigenaars kennen hun eigen hond door en door, maar dat geldt niet voor de andere gasten van het park. Jouw hond mag een lief en trouw dier zijn en je kunt denken dat hij geen gevaar vormt, maar dieren zijn nooit 100% voorspelbaar. Een hond kan zelf opgeschrikt worden en (daardoor) onverwachts reageren. Daarnaast zijn niet alle bezoekers van het park hondenliefhebbers en zij waarderen het misschien niet om besprongen te worden door een (natte of vieze) hond. Ook voor kinderen, paarden of mountainbikers kan een wat enthousiaste hond beangstigend zijn. Ook om die reden vragen wij de bezoekers om hun hond altijd aangelijnd te houden.
Tot slot: elk jaar worden er meerdere bijtincidenten gemeld, vaak veroorzaakt door loslopende honden die onvoorspelbaar reageerden op joggers, wandelaars, fietsers of ruiters. Voorkom dit door jouw hond altijd aangelijnd te houden.
Niet alleen de natuur, maar ook jouw hond zelf is kwetsbaar. Andere honden, fietsers of opgeschrikte paarden kunnen honden verwonden. Ook de autowegen die langs de rand van het bos liggen vormen een mogelijk gevaar wanneer je hond er op eigen houtje op uit gaat. Daarnaast zijn loslopende en rondsnuffelende honden vatbaarder voor ziekten en beestjes zoals teken. In het Grenspark komen ook adders voor, een beet van een adder kan dodelijk zijn voor een hond.
In het Grenspark zijn honden sowieso niet toegelaten in de begrazingsrasters. De grazers moeten hier in alle rust hun ‘werk’ kunnen doen zonder opgejaagd te worden. Nog veel te vaak worden schapen doodgebeten door loslopende honden
Baasjes van loslopende honden kunnen een boete krijgen in Grenspark Kalmthoutse Heide.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.