De Universiteit Antwerpen heeft professor Richard Shine op bezoek. Hij is een Australische evolutiebioloog en ecoloog aan de Macquarie University die uitgebreid onderzoek doet naar reptielen en amfibieën in verschillende delen van de wereld. Tijdens zijn bezoek aan het Grenspark, wilde hij graag de gladde slang waarnemen (Coronella austriaca): een niet-giftige slang en één van de drie soorten slangen die voorkomen in Nederland en België, naast de adder en de ringslang. De gladde slang heeft een vrij uniforme bruine tot grijsbruine kleur, gladde schubben, gele ogen en een ronde pupil. De gladde slang ontwaakt rond april uit winterslaap. Met de vondst van twee subadulte gladde slangen was het bezoek van dr. Shine een groot succes.
Foto: dr. Richard Shine met gladde slang in Grenspark Kalmthoutse Heide
Zowel in Vlaanderen als Nederland is de gladde slang een beschermde soort. In Vlaanderen is er het “soortbeschermingsplan gladde slang” en in Nederland het “beschermingsplan voor de gladde slang in Noord-Brabant”. Sinds 1998 wordt de gladde slang in Grenspark Kalmthoutse Heide gemonitord. Verschillende vrijwilligers gaan frequent op pad op zoek naar de aanwezigheid van gladde slangen in het gebied. Waarnemingen worden geregistreerd in een database. In 2013 is er een uitgebreid rapport verschenen over de gladde slang in het Grenspark. In 2016-2017 is er een zenderonderzoek uitgevoerd en sinds 2018 wordt de monitoring uitgevoerd aan de hand van de plaatjesmethode. Volgens onderzoek (Van Hecke, A. en Bonte, C., 2013) komt de grootste populatie gladde slangen van Vlaanderen voor in Grenspark Kalmthoutse Heide.
Op woensdag 9 april begeleidden gebieds- en slangenkenners dr. Richard Shine in het Grenspark. Een garantie om een gladde slang te zien was er niet, zeker omdat het nog vroeg in het seizoen was. Daarbij hadden vrijwilligers dit jaar ook nog geen gladde slangen waargenomen. Het was dan ook een grote verrassing dat er, onder de eerste plaat die werd opgetild, 2 subadulte gladde slangen van nog geen 15cm lang tevoorschijn kwamen. Subadulten worden maar sporadisch waargenomen, zeker aan het begin van het seizoen. Dr. Richard Shine was heel opgetogen met de vondst. Een gladde slang waarnemen in het wild is geen evidentie. Terwijl hij de kleine slangen bestudeerde voerden vrijwilligers metingen uit. Daarna werden de slangen voorzichtig teruggeplaatst. Slangen mogen enkel door bevoegden worden vastgenomen en onderzocht.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.