Staatsbosbeheer start de eerste week van februari met een houtoogst in Stoppelbergen. Het doel van de werkzaamheden is een veerkrachtig en toekomstbestendig bos. Enkele recreatieve routes die in het gebied liggen, zullen tijdens de werkzaamheden worden omgeleid. In het terrein zullen omleidingen worden aangeduid met bebording. Verwachtingen zijn dat de werkzaamheden een drietal weken zullen duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Omleidingen routes
In de bossen waar gewerkt wordt, liggen verschillende wandel-, ruiter- en mountainbikeroutes. Om ervoor te zorgen dat iedereen tijdens de werkzaamheden op een veilige manier kan blijven genieten in het bos, worden enkele routes omgelegd. De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. Na afloop van de werkzaamheden worden ze zo snel mogelijk hersteld. De werkzaamheden worden in het bos aangegeven met bordjes en/of linten, zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.
Wandelpaden: wandelroute eekhoorn zal hierdoor tijdelijk moeilijker toegankelijk zijn. Wees dus aandachtig voor werkzaamheden en geef ruimte aan andere recreanten.
MTB-lussen: omleiding op de groene (Stoppelbergen) en paarse (Wildernissen) lus.
Ruiterroute: tijdelijke omleiding via wandelpad.
Duurzaam bosbeheer
Voorafgaand aan de oogst maakt de boswachter een zorgvuldige selectie van bomen die van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van het bos. Concurrerende bomen die in de buurt staan, krijgen een zogenaamde ‘bles’. Ook bomen langs wegen of paden kunnen vanwege de veiligheid worden ‘geblest’. Een ‘bles’ is een oranje stip, waaraan de zager kan zien dat de boom geoogst mag worden. De machines rijden over vaste paden, om de bosbodem zo min mogelijk te beschadigen. De stammen worden uit het bos gehaald en op de markt gebracht onder het label Hollands hout. Zijtakken en de toppen van bomen blijven in het bos achter. Bodemdiertjes en schimmels breken ze af tot grondstoffen die planten vervolgens weer gebruiken om te groeien. Staatsbosbeheer oogst nooit meer dan er bijgroeit, bos blijft dus bos. ‘Variatie in tijd en ruimte’ zorgt ervoor dat er altijd genoeg leefgebied is voor de bosbewoners. De boswachter controleert het bos voor de werkzaamheden op de aanwezigheid van bijzondere nesten en holtes, zoals mierennesten, spechtenholen en roofvogelhorsten. Bijzondere elementen worden duidelijk gemarkeerd in het terrein, zodat ze niet beschadigen tijdens de oogst.
Variatie in het bos
Door de oogst ontstaan er open plekken in het bos waar licht op de bodem valt. Zaden kunnen daardoor ontkiemen, dit heet natuurlijke verjonging. De Brabantse Wal kent vanuit de geschiedenis veel productiebossen, die in de vorige eeuw zijn aangeplant. Er waren destijds grote hoeveelheden hout nodig, voor onder andere de mijnbouw. Om snel hout te produceren zijn grote gebieden aangeplant met rijen bomen van dezelfde soort. Door het gebrek aan variatie hebben deze bossen een lage biodiversiteit en zijn ze gevoeliger voor ziektes, plagen, droogte en stormen. Om het bos veerkrachtiger te maken, is variatie nodig. Daarom wordt naast de natuurlijke verjonging ook loofhout aangeplant. Door zoveel mogelijk variatie te creëren in soorten en leeftijden ontstaat een toekomstbestendig en veerkrachtig bos, waar veel verschillende diersoorten en de bezoekers van profiteren.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.