Het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta ontvangt officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk!
Dat betekent dat UNESCO het gebied van het Schelde estuarium zó geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek vindt dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen en opgenomen is in het internationale UNESCO Global Geopark Network, samen met onder meer de zwarte vulkanische stranden van Lanzarote, de geothermische activiteiten van Ijsland, en een van de diepste canyons van de wereld: Colcan in Peru.
40 Geosites vormen ruggengraat van Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta telt maar liefst 40 geosites in de Vlaams-Nederlandse Schelde Delta. Deze sites vormen de basis van uitzonderlijk wetenschappelijk erfgoed, waarin de interactie tussen mens en water duidelijk zichtbaar is in het landschap. Vijf provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) hebben samengewerkt met meer dan 60 gemeentebesturen, kennisinstellingen, musea en toeristische diensten om dit stevige aanvraagdossier samen te stellen.
50 miljoen jaar jong
Het landschap van Geopark Schelde Delta vertelt een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijgende en dalende zeespiegels, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering. Daarnaast toont het de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw, gecontroleerde overstromingsgebieden (Sigmaplan)…
Tussen zand en klei, tussen hoog en laag
De Brabantse Wal en Kalmthoutse Heide vormen samen een van de geosites in Geopark Schelde Delta. Deze unieke natuurgebieden liggen op een grensoverschrijdende locatie in het Grenspark Kalmthoutse Heide, een natuurreservaat van 6.000 hectare groot. Hier ontmoeten de zandige en voedselarme Kempen en het kleiige en voedselrijke polderlandschap van de kust elkaar. Het landschap toont een grens tussen hoog en laag, met als meest opvallend punt de tientallen meters hoge steilrand van de Brabantse Wal in de omgeving van Ossendrecht. Bovenop deze wal ligt een scheiding tussen verschillende watersystemen: het Maasbekken en het Beneden-Scheldebekken.
Ontdek het zelf
Kom zelf op ontdekking in de unieke landschappen van Grenspark Kalmthoutse Heide, of kom meer te weten over de geologische en cultuurhistorische kenmerken van de Kalmthoutse Heide en de Brabantse Wal.
Wandelroute Mammoet + podcast
Op wandelpad Mammoet komt een rijke geschiedenis tot leven. Door ontgravingen van de voormalige steenfabriek Groeve Boudewijn, komen overblijfselen van wel 2 miljoen jaar geleden aan de oppervlakte. Luister naar de bijhorende podcast en kom meer te weten over de unieke fauna en flora van het gebied en de eeuwenoude aardlagen van de Brabantse Wal.
Wandelpad Mammoet
Podcast Meiduinen
Wandelroute Duin
Waan je in een woestijnlandschap op de zandduinen van de Kalmthoutse Heide. Wandelpad Duin brengt je naar het hart van het stiltegebied in het Grenspark. Klim op uitkijktoren De Stapper van Natuurpunt om te speuren naar vogels in de omgeving en op het Stappersven.
Wandelpad Duin
De Vroente, Duurzaam Educatiepunt
In het najaar van 2024 opent educatief bezoekerscentrum De Vroente opnieuw haar deuren met een gloednieuwe expo. Als Geopark infopunt kun je hier terecht voor meer informatie. Via infopanelen en een panoramatafel kunnen bezoekers meer leren over de unieke geologische kenmerken van dit gebied.
Na de paasvakantie kunnen scholen zich inschrijven voor het nieuwe educatieve programma van De Vroente. Voor meer informatie over het educatieve aanbod kun je mailen naar devroente.omgeving@vlaanderen.be.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.