Op 20 maart 2023 verwelkomden Grenspark en IVN de Gastheren en natuurgidsen van Grenspark Kalmthoutse Heide tijdens een terugkombijeenkomst. Tweemaal per jaar worden de Gastheren uitgenodigd om te netwerken, informatie uit te wisselen en om van de gelegenheid gebruik te maken om het gebied te verkennen.
Maar liefst 11 Gastheren- en vrouwen en 9 natuurgidsen waren vertegenwoordigd op deze bijeenkomst die plaatsvond in Brasserie Abdijbos, gelegen aan onthaalpoort Volksabdij in Ossendrecht (één van de vier onthaalpoorten van het Grenspark). We werden hartelijk onthaald door uitbaatster Linsy Verbraak, die ook Gastvrouw is van het Grenspark. Het was een boeiende namiddag met een goed gevuld programma.
Coördinator Jan Weverbergh startte de namiddag met een presentatie over de aanvraag van Grenspark Kalmthoutse Heide tot Nationaal Park.
Daarna volgde Walter Jonkers, projectcoördinator Geopark Schelde Delta, met een boeiende uiteenzetting over de statusaanvraag voor het UNESCO Geopark Schelde Delta. Drie Vlaamse provincies, twee Nederlandse provincies en meer dan 130 partners hebben samengewerkt aan dit dossier, waarin de unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied worden benadrukt. Onder andere de Kalmthoutse Heide en de Brabantse Wal maken met hun unieke geologische kenmerken deel uit van de aanvraag die kans maakt om erkend te worden als Unesco Global Geopark. Wereldwijd zijn er op dit moment 177 Geoparken verdeeld over 46 landen.
Na de presentatie van Walter, gaf Anne Stuer, experte landschap bij Regionaal Landschap De Voorkempen, een inleiding over landschapslezen. Anne ontwikkelde een methodiek waarbij je aan de hand van verschillende landschapselementen het landschap kan lezen. Zo kan je bijvoorbeeld landgebruik, bodembedekking, bebouwing, … omschrijven, maar ook het landschap gaan bekijken vanuit een bepaalde bril (sociaal, ecologisch,…). Het landschapslezen kan een leuke manier zijn om bezoekers het gebied op een andere manier te laten beleven.
Na de presentaties was het tijd om de theorie in de praktijk om te zetten. We trokken het gebied Meiduinen in, waar het landschap uitvoerig werd gelezen. Zo merkte iemand een ‘massa’ op (een stuk bos waar je niet door kan kijken) en ook een eenzame boom boven op de stijlrand van de Brabantse Wal. Onderweg kregen we op verschillende stopplaatsen uitleg over de geologische geschiedenis van het West-Brabantse landschap en de overblijfselen van wel 2 miljoen jaar geleden die nog steeds zichtbaar zijn in het landschap.
Een beetje natgeregend maar voldaan keerden we terug naar de Volksabdij voor een babbel en een borrel. Het was een geslaagde, interessante namiddag met een enthousiaste groep!
Gebied Meiduinen zelf ontdekken? Dat kan met wandelroute Mammoet die start aan de Volksabdij (volg de bordjes Kikker en Mammoet).
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.