Verleden en heden van de Kalmthoutse Heide en omstreken
Ontdek de cultuurhistorische en landschaps-ecologische waarden en troeven van de Kalmthoutse Heide en omstreken in onze gloednieuwe landschapsbiografie. Samen met Bureau Strootman en Hesselteer werkte Grenspark Kalmthoutse Heide dit inspirerend document uit, dat verleden en heden van het uitgestrekte natuurgebied onder de loep neemt.
Het resultaat mag er zijn! Een boek van 170 pagina’s dat je mee op reis neemt doorheen de verschillende tijdlagen die het gebied hebben getekend en gevormd.
De landschapsbiografie beschrijft de ontstaansgeschiedenis van het landschap. Het vertelt over de vorming van de natuurlijke ondergrond, maar ook hoe de mens het landschap cultiveerde en naar zijn hand zette gedurende de afgelopen paar duizend jaar. Het document helpt iedereen die professioneel of uit interesse betrokken is bij het landschap; bewoners, maar ook boeren, natuurbeheerders, ontwerpers en beleidsmakers, om het landschappelijk erfgoed te begrijpen en (beter) te benutten.
Grenspark Kalmthoutse Heide gebruikt dit werkstuk als basis voor verdere visievorming als kandidaat Nationaal Park Vlaanderen en om te streven naar de Nieuwe Standaard Nationale Parken in Nederland. Hiervoor loopt met verschillende belanghebbenden een Masterplan proces dat in principe uitmondt in een kandidatuur als Nationaal Park Vlaanderen in mei 2023.
Shera van den Wittenboer (Bureau Strootman) over de landschapsbiografie
Voor Shera, landschapshistoricus en auteur van de landschapsbiografie, is het de invloed van grenzen die het gebied zo uniek en interessant maakt:
“De landsgrens is meermaals het toneel geweest van veldslagen en daar zie je de sporen nog van in het landschap. De grens die werd getrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog met de dodendraad leeft vooral voort als immaterieel erfgoed, in herinneringen. Maar het gebied vormt ook de grens tussen de Kempen, een zandlandschap, en de Scheldevallei, met vruchtbare kleigronden. Je vindt er daardoor heel veel verschillende landschappen en natuurgebieden vlak na elkaar, elk met eigen erfgoedwaarden.”
Wat haar het meest heeft verrast in het landschap?
Shera: “Het watersysteem van de Brabantse wal en Kempense microcuesta is heel complex. Op sommige plekken zit een lemige, kleiige laag in de ondiepe ondergrond waardoor regenwater niet goed de bodem in kan. Daar is het natter en vind je vaak vennen en in ieder geval meer vochtminnende planten. Op andere plekken ontbreekt die laag en is het er droog. Er is daardoor een grote afwisseling van droge en natte gebieden, ook op hoger gelegen delen van het landschap. Als je een beetje weet waar je op moet letten en het landschap probeert te ‘lezen’, ga je het watersysteem steeds beter begrijpen, maar het blijft me fascineren.”
Raadpleeg de landschapsbiografie online
Ben je benieuwd naar de inhoud van het boek? Vanaf nu kan je de landschapsbiografie gratis digitaal raadplegen via deze link.
Of haal je exemplaar bij één van de verkooppunten
Heb je liever een fysiek exemplaar? Bij onderstaande verkooppunten kan je het boek aankopen voor 15 euro. Er is slechts een beperkte oplage gedrukt, dus snel zijn is de boodschap.
Arboretum Kalmthout
Heuvel 8,
2920 Kalmthout
Visit Kalmthout
Putsesteenweg 131,
2920 Kalmthout
Toerisme Wuustwezel
Dorpsstraat 36,
2990 Wuustwezel
VVV Essen
De Tasberg
Moerkantsebaan 50,
2910 Essen
VVV Brabantse Wal
Steenbergsestraat 6,
4611 Bergen op Zoom
De landschapsbiografie is tot stand gekomen in opdracht van Grenspark Kalmthoutse Heide dankzij de financiële steun van de Nederandse Rijksoverheid (Tijdelijke subsidieregeling Nationale Parken) en de Vlaamse Overheid in het kader van de kandidatuur tot erkenning als Nationaal Park Vlaanderen.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.