In Grenspark Kalmthoutse Heide zijn beheerders steeds bezig om de natuur te behouden en waar mogelijk te verbeteren. In het najaar zullen zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer beheerwerkzaamheden uitvoeren in de omgeving van Stoppelbergen/Wildernissen. Recreanten wordt aangeraden deze delen te vermijden. Voor de veiligheid zal de mountainbike route Wildernissen (paarse route) gedeeltelijk afgesloten worden van 18 augustus 2021 tot januari 2022. Er wordt een omleiding voorzien zodat je toch nog een kleine 4km lus hebt bij Wildernissen. In het terrein worden op verschillende plaatsen posters opgehangen met onderstaande kaart om bezoekers te informeren. Na afronding van de werkzaamheden, wordt samen met de betrokken mtb-vrijwilligers, de route weer in orde gemaakt. Kandidaat vrijwilligers mogen steeds contact opnemen met het Grenspark op info@grenspark.be.
Natuurmonumenten voert werkzaamheden uit in het natuurgebied Wildernissen bij Putte (NL). In dit gebied kwamen van oudsher mooie heideterreinen voor met onder andere planten als dopheide, klimopwaterranonkel en pilvaren. Ook de alpenwatersalamander komt in het gebied voor. Voordat Natuurmonumenten het gebied in beheer kreeg, werd er weinig aan beheer van de natuur gedaan. Hiermee zijn de open stukken langzaamaan dichtgegroeid met struiken als Amerikaanse vogelkers en dennen. Dit ging ten koste van het leefgebied van deze soorten. Met het terugbrengen van de open plekken in het bos maken we de natuur weer geschikt voor deze dieren en planten.
Staatsbosbeheer start in september met een houtoogst op de Brabantse Wal. De werkzaamheden vinden ook plaats in Stoppelbergen en Wildernissen. Voorafgaand aan de oogst maakt de boswachter een zorgvuldige selectie van bomen die van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van het bos. Concurrerende bomen die in de buurt staan, krijgen een oranje stip, waaraan de zager kan zien dat de boom geoogst mag worden. De machines rijden over vaste paden, om de bosbodem zo min mogelijk te beschadigen. De stammen worden uit het bos gehaald en verwerkt tot duurzame houtproducten. Zijtakken en de toppen van bomen blijven in het bos achter. Bodemdiertjes en schimmels breken ze af tot grondstoffen die planten vervolgens weer gebruiken om te groeien. Staatsbosbeheer oogst nooit meer dan er bijgroeit, bos blijft dus bos. Bijzondere elementen worden duidelijk gemarkeerd in het terrein, zodat ze niet beschadigen tijdens de oogst. Door de oogst ontstaan er open plekken in het bos waar licht op de bodem valt. Zaden kunnen daardoor ontkiemen, dit heet natuurlijke verjonging. Door zoveel mogelijk variatie te creëren in soorten en leeftijden ontstaat een toekomstbestendig en veerkrachtig bos, waar veel verschillende diersoorten en de bezoekers van profiteren.
Excuses voor de tijdelijke overlast.
Nog even vermelden dat er bij Evides tot ongeveer 28 augustus ook boswerkzaamheden plaatsvinden. De blauwe route is hier dan ook even omgeleid (groene pijl).
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.