Grenspark Kalmthoutse Heide zet in op het behoud van bijzondere flora en fauna die het gebied kenmerken. Dagelijks dragen gepassioneerde vrijwilligers met een uitgebreide kennis van planten en dieren hun steentje hieraan bij. Regelmatig komen de vrijwilligers samen om de monitoring van soorten te evalueren en kennis uit te wisselen. Daarbij gaan ze ook het gebied in, op zoek naar bijzondere soorten.
Flora van het Grenspark
Onlangs vond een bijeenkomst plaats van de vrijwilligers plantenmonitoring in gebied Wilgenduinen. Daar konden ze verschillende opvallende plantensoorten identificeren zoals veenpluis, witte snavelbies, zomprus en kleine zonnedauw. Plantenexpert Steven De Saeger deelde waardevolle inzichten over het gebruik van ObsMapp: een app die wordt gebruikt om op een eenvoudige manier waarnemingen in te voeren en door te geven. Bij de kwelzone van de Wilgenduinen ontdekte de groep onder andere beenbreek, ronde zonnedauw en veenmos.
Foto’s veenpluis, witte snavelbies, beenbreek: Marc Slootmaekers
Onze vrijwilligers testten hun vaardigheden in beheermonitoring door een deel van de Wilgenduinen virtueel af te bakenen en plantensoorten procentueel te noteren. Het resultaat was een opvallende overeenstemming tussen hun bevindingen, wat de inschatting van hun waarnemingen bevestigde. Op de terugweg, niet ver van De Stapper, deed een van de vrijwilligers een opmerkelijke ontdekking: “rode ogentroost,” een plantensoort die nog niet eerder was waargenomen in Grenspark Kalmthoutse Heide.
Op zoek naar gladde slangen
Ook de vrijwilligers van de reptielenmonitoring gingen op onderzoek uit, op zoek naar gladde slangen. Hierbij werden ze vergezeld door experts van RAVON, Staatsbosbeheer en Evides. In het “Broederbos” gaf Staatsbosbeheer inzicht in het gebied, waarna de deelnemers op zoek gingen naar gladde slangen. Met succes! De deelnemers vonden binnen een kwartier het eerste exemplaar, dat zorgvuldig werd bestudeerd en gemeten. Na onderzoek werd bevestigd dat het om een (niet drachtig) vrouwtje ging. DNA-stalen werden genomen van de huid van de gladde slang, wat zal bijdragen aan het onderzoek naar de schimmel Ophidiomyces ophiodiicola. De slang werd snel weer vrijgelaten om verstoring te minimaliseren. Niet veel later ontdekten ze een tweede vrouwelijk exemplaar. Ook hier werden alle metingen uitgevoerd. De waarneming van twee gladde slangen in korte tijd in een relatief klein gebied is best bijzonder.
Vervolgens verkenden ze de Staartse Duinen, waar vorig jaar enkele slangenhopen werden aangelegd door Staatsbosbeheer. Hoewel er geen slangen werden aangetroffen, konden ze een jonge, niet-vliegvlugge nachtzwaluw spotten. Bij de ingang van het natuurgebied Kortenhoeff verkenden ze ook de ecologische verbinding, hoewel er geen gladde slangen werden gevonden.
Het is dankzij enthousiaste vrijwilligers dat Grenspark Kalmthoutse Heide kan blijven inzetten op het behoud van biodiversiteit en natuurwaarden in het gebied.
Heb je interesse om mee te helpen bij de monitoring? We zijn nog op zoek naar vrijwilligers monitoring voor libellen en vlinders (enige kennis vereist).
Stuur dan een mailtje naar info@grenspark.be
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.