Ines Van Limbergen is coördinator van Regionaal Landschap de Voorkempen, één van de 16 Regionale Landschappen in Vlaanderen en al jarenlang een belangrijke partner in het samenwerkingsverband rond Grenspark Kalmthoutse Heide. Hun missie? Werken rond het behoud en de versterking van natuur, erfgoed & streekidentiteit, klimaat, draagvlak en beleving. Zo zorgt Regionaal Landschap mee voor het waardevol cultuurhistorisch erfgoed in onze regio.
Wat doet Regionaal Landschap de Voorkempen precies?
Samen bouwen aan het landschap van morgen, daar draait het bij ons om. Het Regionaal Landschap helpt inwoners en partners om samen te werken aan het landschapsverhaal van de Voorkempen. Werken rond het behoud en de versterking van natuur, erfgoed & streekidentiteit, klimaat, draagvlak en beleving. We zijn een samenwerkingsverband tussen overheden en gebruikers van de open ruimte (natuur-, landbouw-, erfgoed-, toeristische organisaties, jacht en private landeigenaren).
We hebben een brede blik op de regio vanuit onze terreinkennis. We zorgen voor maatwerk op basis van lokale kansen om mensen nauwer in contact te brengen met streekeigen natuur, landschap en erfgoed.
Samenwerking, overleg en expertise zijn de positieve krachten waarmee we natuur, landschap en erfgoed versterken. Dankzij onze vzw-structuur zorgen we snel en efficiënt voor resultaten met inhoudelijke en financiële inbreng van eigenaars en partners als versterkers. Van idee, draagvlak en overleg tot de ‘schup in de grond’: daar gaan we voor.
Welke waardevolle erfgoedelementen kan je vinden in onze regio?
Gelegen tussen stad Antwerpen en Kempen neemt de regio een unieke plaats in. Geografisch zijn er de typische kenmerken van de Kempen met haar zandige bodems met een overgangszone naar de naar de kleigronden van de polders. Het boeiende spanningsveld tussen dat landelijke leven en de stedelijke dynamiek kenmerkt de regio al eeuwen en weerspiegelt zich in opmerkelijk landschap. Dicht bij de stad is er een bosrijke zone met park- en kasteeldomeinen, woonparken met typerend houtig erfgoed en militair erfgoed. Verder weg van de stad bevindt zich een meer open landschap met landbouwgebieden en uitgestrekte heidegebieden, beekvalleien en de markante steilrand tussen Maas- en Scheldebekken.
Hoe kan je als bezoeker erfgoed beleven?
Een aanbod van wandel- en fietsroutes laat je kennismaken met het verleden van de streek. Denk maar aan de turfbox met een aanbod aan grensoverschrijdende wandel- en fietsroutes en turfbelevingspunten. Ook het militair erfgoed kan je ontdekken in het Mastenbos via het loopgravenpad. Fort van Ertbrand kan je bezoeken onder begeleiding van natuurpunt en je kan er een uitgestippelde wandeling rond het fort volgen. Heel wat kasteelparken zijn in eigendom of beheer van een gemeente of Agentschap Natuur en Bos en kan je bezoeken. Denk maar aan het park van Brasschaat, Ravenhof, … Via de wandel- en fietskaart ‘(h)oogverblindend landschap’ van de Noordertuin van Antwerpen en Regionaal landschap de Voorkempen leer je het landschap lezen. Er zijn heel wat ervaren gidsen opgeleid in de regio die je met plezier meenemen in de streek, ga je liever zelf op pad met extra uitleg dan is er nog altijd de erfgoedapp. Tot slot is een bezoekje aan het Karrenmuseum in Essen ook een aanrader. Dit is slechts een greep uit het aanbod van heel wat partners in de regio die het erfgoed mee ontsluiten.
Wat zou een Nationaal Park kunnen betekenen voor regio de Voorkempen?
Voor mij is een Nationaal Park de topnatuur in Vlaanderen, maar het blijft wel onderdeel van het groter geheel, de streek waarbinnen heel wat inwoners, actoren en partners dagdagelijks actief zijn om te wonen, werken en recreëren. In dit geval het regionaal landschap de Voorkempen.
Ik hoop dat het label van een Nationaal Park een extra stimulans kan genereren om de regio veel sterker als één robuust geheel op de kaart te zetten. Dit op vlak van natuur, erfgoed, toerisme en recreatie, werkgelegenheid, …
Belangrijk hierbij is wel dat dit op maat en tempo van de streek gebeurt. Ik geloof in overleg en vertrouwen om van onderuit met partners en eigenaren verder te bouwen aan het landschap van de Voorkempen met het Nationaal Park als kers op de taart.
Meer info over Regionaal Landschap de Voorkempen vind je op www.rldevoorkempen.be.
Heb je vragen over de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide naar een Nationaal Park? Of ideeën/suggesties rond kansen en samenwerkingen voor het masterplan? Wij horen het graag! Stuur een mailtje naar info@grenspark.be.
Of ga naar www.grensparkkalmthoutseheide.com/kandidaat_nationaal_park voor meer informatie, veel gestelde vragen en antwoorden.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.