Erik de Jonge is boswachter bij Brabants Landschap op de Brabantse Wal. Daaronder vallen de gebieden Markiezaat, de Hoogerwaardpolder, de Zurenhoek en de Cruislandse kreken, maar ook landgoederen zoals Mattemburgh, Boslust, Zoomland en Buitenlust. In het kader van het masterplanproces rond het Nationaal Park stelden we hem enkele vragen.
Foto ©Eddie Mol
Wat komt er allemaal kijken bij het natuurbeheer van dit gebied?
Ons werk omvat 3 hoofdtaken: terreinbeheer, educatie en handhaving. Elke dag schakel ik constant tussen die 3 thema’s. Terreinbeheer gaat over maai- en snoeiwerk, houtkap en handel, begrazing en kuddebeheer, onderhoud, recreatieve voorzieningen en nog veel meer. Educatie is belangrijk om de Brabanders en zeker de jeugd te informeren en liefde bij te brengen voor natuur en leefomgeving. We werken samen met stichting Natuurpodium waardoor duizenden schoolkinderen per jaar bereikt worden, er is een bezoekerscentrum en tal van excursies en evenementen. Veel van dit werk wordt gedaan door vrijwilligers. Handhaving is van belang om de natuur en de rust in de gebieden te beschermen. We hebben te maken met overtreding van openstellingsregels maar ook stroperij, hennepteelt en afvaldumpingen. Verder is er veel overleg en samenwerking met externe partijen, doen we natuurlijk aan monitoring en lopen er altijd wel een aantal natuurherstelprojecten.
Wat maakt dit gebied bijzonder voor jou?
Het is Nederland in een notendop. We hebben droge heide en stuifzanden, rijke loofbossen en uitgestrekte naaldbossen, moeras, een groot meer, polders, kreken, de afwisseling is geweldig! Ook heel bijzonder dat in de overgang van Markiezaat naar Mattemburgh de meeste soorten broedvogels van Nederland broeden.
Hoe staat dit gebied in verbinding met andere gebieden?
Voor watervogels is de uitwisseling tussen het Markiezaat en de Zeeuwse delta erg belangrijk. Zeearenden en lepelaars penedelen vaak richting Oosterschelde en Saeftinghe. De meeuwen die in het Markiezaat broeden foerageren dagelijks in Antwerpen. De verbinding met andere grote natuurgebieden in Brabant en Vlaanderen kan wel beter. Snelwegen A4, A58 en de HSL zijn flinke belemmeringen voor de uitwisseling van soorten.
Welke kansen biedt een Nationaal Park volgens jou?
De recreatiezonering zou wellicht beter gedaan kunnen worden. Ook denk ik dat het verbinden van belangrijke gebieden meer in beeld komt ten gunste van de ecologie. Het aanspreken van noodzakelijk fondsen zou wellicht beter kunnen als er een Nationaal Park gevormd wordt.
Heb je vragen over de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide naar een Nationaal Park? Of ideeën/suggesties rond kansen en samenwerkingen voor het masterplan? Wij horen het graag! Stuur een mailtje naar info@grenspark.be.
Of ga naar www.grensparkkalmthoutseheide.com/kandidaat_nationaal_park voor meer informatie, veel gestelde vragen en antwoorden.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.