Sinds de start van het Grenspark, is een grensoverschrijdende monitoring één van de kerntaken geweest. In 2003 lag een gebiedsdekkend monitoringsplan klaar en kon van start worden gegaan. Het aangepaste monitoringsplan van het Grenspark is vrij ambitieus en omvat vele diergroepen en planten. Zo worden niet enkel de vogels maar ook amfibieën, reptielen, planten, libellen en vlinders gemonitord en zijn andere soorten zoals de boommarter, heivlinder, nachtvlinders, paddenstoelen, hommels, waterdiertjes, loopkevers en spinnen onderwerp van bijkomende inventarisaties. Dit jaar monitorden een achttal vrijwilligers de vogels in het vennencomplex Kalmthoutse Heide.
Opvallend is dat de grauwe Klauwier na zeer lange afwezigheid voor de eerste keer terug is verschenen als broedvogel in 2020 met minstens één geslaagd broedgeval. Hoewel de soort dit jaar tijdens de monitoring niet werd opgemerkt, was er wel sprake van twee territoria en opnieuw minstens één geslaagd broedgeval. Het slechte weer had blijkbaar geen impact op het broedsucces en het extensiever beheer van de landbouwpercelen heeft hier zeker geholpen.
De wulp is stilletjes aan aan een comeback bezig. Echter wanneer je de historische gegevens in rekening brengt is de achteruitgang dramatisch. In 1999 werden nog 22 koppels vastgesteld en in de jaren zestig was er zelfs sprake van 40-50 broedkoppels. Dit jaar zijn er wel 8 territoria vastgesteld, maar er is enkel één succesvol broedgeval vastgesteld. Er is nog hoop voor de Wulp in het Grenspark, zeker als we hen rust gunnen tijdens het broedseizoen.
Het volledig broedvogelrapport 2021 kan je bekijken op onze website.
Foto links: grauwe klauwier – Bram Vogels
Foto rechts: wulp – Marc Slootmaekers
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.