Van 25 februari tot en met 5 maart 2023 vieren we de week van de vrijwilliger. In het Grenspark zetten ruim 100 vrijwilligers zich in voor het onderhoud van 6.000 ha aan natuurschoon.
Gaande van onderhoud van de mountainbikeroutes, het bemannen van de brandtoren, het monitoren van planten en dieren, het begeleiden van wandelingen, het controleren van de routes tot het begeleiden van een jongerenkamp. Elk hebben ze hun taken en zijn ze van onschatbare waarde voor het gebied. We stellen je graag voor aan enkele van onze enthousiaste vrijwilligers.
Hilde is vrijwilligster van de monitoring insecten en planten, Wim monitort amfibieën en Govard monitort planten in het Grenspark. Met hun rijke kennis over flora en fauna, verzamelen zij data over soorten die voorkomen in het Grenspark. Samen met de andere vrijwilligers monitoring (van planten, insecten, vogels, reptielen en amfibieën), kunnen we al jaren waardevolle informatie verzamelen rond flora en fauna in het gebied, zodat beheerders gepaste maatregelen kunnen nemen om de soorten beter te beschermen. Bedankt voor jullie inzet!
Hoe ben je als vrijwilliger bij het Grenspark terechtgekomen?
“Jaren geleden volgde ik de cursus ‘natuurgids’. Die was heel leerrijk, boeiend en je ontmoette mensen met dezelfde interesse. Met de opgedane kennis wilde ik iets doen en zo werd ik gids voor De Vroente en later voor het Grenspark. Ik heb al vele klassen en volwassenen rondgeleid en ik beleef er elke keer veel plezier aan. De mensen de natuur laten beleven en zich er door laten verwonderen vind ik het leukst. Daar haal ik veel voldoening uit. Om mijn kennis te vergroten, volgde ik doorheen de jaren vele cursussen over verschillende onderwerpen zoals paddenstoelen, planten, vogels, vlinders, landschappen lezen,…”
Wat houden je taken als vrijwilliger in?
“Het bleef niet enkel bij gidsen. Ik zet me, samen met vele vrijwilligers, ook in om de heide een beetje mee proper te houden. Om de twee, drie maanden kuisen we ieder een wandelpad. Ik kuis ‘wandeling rups’. Ik ga ook elk jaar op stap met andere vrijwilligers om vlinders en planten te monitoren. Daar leer ik ontzettend veel van. Ik kan je verzekeren dat grassen benoemen niet eenvoudig is. Tijdens mijn wandelingen kom ik soms de runderen tegen, die de begrazing van de heide doen. Dan kijk ik of ze ok zijn.”
Wat was -tot nu toe- je mooiste vrijwilligersmoment?
“Ik heb al vele mooie momenten beleefd op de heide maar het mooiste is de verwondering zien bij kinderen die niet de kans hebben om regelmatig in de natuur te zijn. Zij genieten er enorm van. De heide geeft me rust en inspiratie en ik vertoef er graag.”
Hoe ben je als vrijwilliger bij het Grenspark terechtgekomen?
“Ik heb de grensoverschrijdende gidsencursus bij het grenspark gevolgd en na afloop werd bij de deelnemers gepolst of er interesse was om vrijwilligerswerk bij het grenspark te doen. Ik heb mij toen aangemeld voor het doen van amfibieënonderzoek.”
Wat houden je taken als vrijwilliger in?
“In een 6 jarige cyclus worden de vennen in het grenspark gemonitord en in overleg met de medewerkers wordt jaarlijks bekeken welke vennen dat jaar aan de beurt zijn. In het voorjaar zetten we dan fuiken uit die we na 1 en 2 dagen controleren. We controleren de vennen dan ook op de aanwezigheid van eiklompen. Later in het seizoen komen we nog een keer terug om te horen of de rugstreeppad roept. Alle gegevens worden ingevoerd op de website www.waarnemingen.be.”
Wat was -tot nu toe- je mooiste vrijwilligersmoment?
“Het is elke keer weer spannend om te zien of er salamanders in de fuik zitten. Zeker als we de zeldzame kamsalamander aantreffen is dat een heel mooi moment.”
Hoe ben je als vrijwilliger bij het Grenspark terechtgekomen?
“Ik ben al lang in het Grenspark actief, in de 90-er jaren heb ik ooit met toestemming van een private eigenaar vegetatieonderzoek mogen doen in het gebied. Later heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij het Grenspark voor de plantenmonitoring. Ik woon in Roosendaal, maar vanwege mijn achternaam misschien heb ik met altijd met deze heide verbonden gevoeld.”
Wat houden je taken als vrijwilliger in?
“Dat houdt in dat we jaarlijks een gebied op aandacht soorten onderzoeken en de gegevens daarvan vastleggen.”
Wat was -tot nu toe- je mooiste vrijwilligersmoment?
“Dat zijn er velen, maar het mooist is toch het begin van het nieuwe jaar, wat voor mij dan in april of mei begint en de flora haar vuurpijlen naar de hemel richt. Of dat je op een plek komt waar de zeldzaamheden met zijn allen een afspraak lijken te hebben, zo veel bij elkaar. Daar gaan we dan voor door de knieën! En dan proberen te achterhalen waarom dat dat toch zo is?”
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.