Het gaat beter met de waterkwaliteit van de Groote Meer. In 2020 werd in het kader van het LIFE HELVEX project een uniek waterzuiveringsproject op poten gezet: een ijzerzand filter van 240 meter lang. Het water in de Groote Meer kampte met een teveel aan fosfaat, onder andere afkomstig van aangrenzende landbouwgebieden. Zeldzame flora en fauna zoals oeverkruid, riempjes en geoorde fuut kwamen daardoor in de problemen.
Natuurmonumenten, Grenspark Kalmthoutse Heide, Waterschap Brabantse Delta, Provincie Noord-Brabant en Stad & Groen sloegen de handen in elkaar om één van Nederlands grootste vennen te beschermen.
Vandaag de dag zien we heel duidelijk de positieve resultaten aan de hand van metingen.
Het was een gedurfde onderneming, de aanleg van een zuiveringswerk om het teveel aan fosfaat in het afstromende water te zuiveren. Op deze schaal was dit nog nooit uitgevoerd en het was dan ook bang afwachten of de resultaten wel goed genoeg zouden zijn. Door de jarenlange landbouwactiviteiten in de Steertse Heide bevat het afstromende water te veel fosfaten. Te veel om de Groote Meer en zijn typische planten te kunnen behouden in de toekomst. We moesten dus op zoek naar een systeem waarbij dat water door een mengsel van zand en ijzer zou vloeien.
Fosfaat bindt zich aan het ijzer en het water dat naar het Kleine en de Groote Meer vloeit, zou een veel betere kwaliteit moeten hebben. En het werkt!
In deze grafiek zie je dat het totaal aan fosfaat zeer hoog is voordat het water het zuiveringswerk instroomt. Wanneer het water door de ijzerzand filter passeert en in de Groote Meer vloeit is het fosfaatgehalte fors gedaald.
De aanleg van het zuiveringswerk is onderdeel van LIFE HELVEX, een Europees project waarmee heide, landduinen en vennen hersteld worden en invasieve exoten bestreden. De provincie Noord-Brabant heeft de realisatie van het zuiveringswerk mede mogelijk gemaakt.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.