Weidse heide
De Kalmthoutse Heide herbergt een van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Vlaanderen. Het actief inzetten op dit ‘savannegevoel’ doorheen de seizoenen betekent haast visueel deconnecteren van het versnipperde Vlaamse landschap. Weinig andere natuurgebieden in Vlaanderen kunnen deze ervaring op dezelfde schaal delen. De weidse heide verandert doorheen de seizoenen van kleur, van paars tot een palet aan blauw-grijze tinten. Dit inspireert niet enkel wandelaars en fietsers, maar ook kunstenaars. In navolging van de Kalmthoutse School kan het Grenspark verder inzetten op deze unieke band met kunstenaars die het behoud en de identiteit van dit gebied uitdragen. Het uitspelen van de band tussen kunst en natuur door het uitnodigen van kunstenaars die een ode brengen aan dit landschap, kan een nieuwe vorm van toerisme activeren die in de dorpen, omliggende landschappen en in de kernnatuur voelbaar wordt.
Grootse stilte
Een grootse stilte overvalt de bezoeker bij het bezoeken van de heide. Door de vlotte verbinding met de trein en fietssnelweg Antwerpen-Roosendaal vervult het de rol van grootste stiltetuin van de Provincie Antwerpen. Ook aan Nederlandse zijde werd het Grenspark erkend als stiltegebied. Heel wat rustzoekers ontsnappen op slechts een half uur aan de hectiek van het stedelijke leven. Het Nationaal Park heeft daarmee de kans om volop in te zetten op een prikkelarme en gezonde ervaring. De uitgestrekte bossen lenen zich ideaal tot bosbaden, de paarse landschappen tot heideyoga, maar ook het landschap rondom de kernnatuur kan een rol spelen.
Militaire monumenten
Als laatste troef herkennen we het militaire erfgoed, dat als een rode draad door alle natuurgebieden loopt. Het landschap deed in het verleden dienst als decor voor oorlogen, grenstwisten en linies. De twee wereldoorlogen hebben een grote stempel gedrukt op de geschiedenis van het gebied en hebben vele sporen achtergelaten. Belangrijke relicten daarvan zijn nog steeds zichtbaar. Denk maar aan de antitankgracht, de dodendraad, bunkers, forten en loopgraafcomplexen. Maar ook bijvoorbeeld de vliegbasis Woensdrecht. De Antitankgracht en bunkers vormen nu een belangrijk lijnvormig erfgoedrelict dat tevens hoge natuurwaarden vertegenwoordigd. De oevers zijn grotendeels begroeid. Vleermuizen maken dankbaar gebruik van de bunkers.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.