Met het Europese Horizon Europe PCP-WISE project richt Grenspark Kalmthoutse Heide zich op innovatieve oplossingen voor duurzaam waterbeheer. Klaas Pauly legt, in zijn nieuwe rol als projectleider natuur en water, uit hoe hij het Grenspark wil versterken tegen de uitdagingen van klimaatverandering.
Welkom bij Grenspark Kalmthoutse Heide, Klaas! Kan je wat meer vertellen over jouw rol als projectleider natuur en water?
“Als projectleider natuur en water help ik om de natuurdoelstellingen die zijn vastgelegd in het Masterplan te realiseren. Dat doen we door te werken aan projecten die natuurbehoud en waterbeheer in het Grenspark verbeteren. Daarbij richt ik me op het stimuleren van samenwerking en het bouwen van bruggen tussen alle betrokkenen, van beleidsmakers tot terreinbeheerders, landeigenaren en landbouwers, zodat we gezamenlijke uitdagingen zoals droogte en klimaatverandering kunnen aanpakken.”
Wat spreekt je het meest aan in deze functie?
“Het is een erg veelzijdige functie, maar vooral het deel uitmaken van een grensoverschrijdende gemeenschap die zich inzet voor het behoud van de natuur, motiveert me enorm. Dat ik daarbij nieuwe technologieën en methodes kan helpen introduceren is mooi meegenomen omdat het wat de rode draad door mijn loopbaan vormt. Maar als bioloog vind ik het schitterend om vanuit deze verbindende functie echt een verschil te kunnen maken in de praktijk, voor toch wel een van de grootste en meest waardevolle heidegebieden in Vlaanderen.”
Een van de grote projecten waar je de komende jaren aan zal werken is het Europese project PCP-Wise. Wat houdt dit precies in?
“Het PCP-WISE project richt zich op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor waterbeheer. Deze oplossingen zijn nodig om in de toekomst beter om te kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en droogte, en de bijbehorende risico’s zoals natuurbranden. “Wat dit project bijzonder maakt, is dat we hiermee op de eerste rij staan in het gebruik van geavanceerde satelliettechnologie om de waterhuishouding in het Grenspark in kaart te brengen. Binnen het project denken we samen met de aanbieders van satellietbeelden na over specifieke oplossingen die écht werken voor ons gebied: welke informatie hebben we nodig, werken de ontwikkelde oplossingen goed in de praktijk om onze natuurdoelen te halen, en zijn ze betaalbaar?”
Hoe kunnen technologieën zoals satellieten daarbij helpen?
“Satellieten verzamelen het hele jaar door meermaals per week gedetailleerde beelden die ons nauwkeurige informatie over de waterhuishouding in het Grenspark en de omgeving ervan kunnen geven. Met radarbeelden kan dat zelfs door de vaak aanwezige bewolking heen. Zo kunnen we op elk moment zien waar water vastgehouden wordt en waar er mogelijk te weinig vocht is, wat belangrijk is om droogteperiodes beter op te vangen. Deze gegevens stellen ons in staat om gerichte maatregelen te nemen die helpen het gebied beter te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, zoals het aanpassen van waterlopen of het aanleggen van natuurlijke buffers waar water kan infiltreren.”
Waarom is dit zo belangrijk voor het Grenspark en voor bezoekers?
“Het Grenspark is een prachtig natuurgebied met een unieke biodiversiteit. Het waterbeheer hier speelt een cruciale rol in het behoud van unieke flora en fauna. Als we beter kunnen omgaan met droogte en waterhuishouding, kunnen we voorkomen dat kwetsbare gebieden beschadigd raken. Voor de bezoekers betekent dit dat ze kunnen blijven genieten van een gezonde natuur, bloeiende landschappen en toegankelijke paden. Voor omwonenden betekent een gezondere waterhuishouding ook meer veiligheid, met minder risico op overstromingen en natuurbranden.”
Wat is jouw visie op de lange termijn voor het Grenspark en het PCP-Wise project?
“Op de lange termijn zie ik Grenspark Kalmthoutse Heide als een voorbeeld voor andere natuurgebieden in Europa. Door samen te werken met partners uit verschillende landen kunnen we oplossingen ontwikkelen die niet alleen hier werken, maar kunnen we op basis van onze ervaringen ook andere regio’s ondersteunen die te maken hebben met vergelijkbare klimaatuitdagingen.”
Wanneer kunnen we de eerste resultaten van het project verwachten?
“Het project gaat officieel van start in januari 2025 en loopt drie jaar, maar in de loop van het eerste jaar verwachten we al enkele interessante updates te kunnen delen.”
Blijf op de hoogte
Wie interesse heeft in meer technische informatie, kan alvast terecht op de Engelstalige projectpagina.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het PCP-WISE project en het waterbeheer in Grenspark Kalmthoutse Heide? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op sociale media voor de meest recente updates.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.