Update: wandelroute Bos is terug toegankelijk vanaf 11/3/2021
Van februari tot half maart 2021 dunt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) het centrale gedeelte van de Nieuwe Gemeentebossen uit. ‘Dunnen’ is het wegnemen van bomen in het bos, zonder dat het bos verdwijnt. Het kan zijn dat de wegen schade ondervinden, maar die herstelt ANB achteraf opnieuw. Wanneer de werken starten, kunnen er ter plaatse tijdelijk paden (o.a. wandelpad BOS) afgesloten zijn voor de veiligheid.
De Nieuwe Gemeentebossen is een bos met Corsicaanse dennen dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw handmatig is geplant om de ‘woeste gronden’ rendabel te maken. De bomen zouden worden gekapt voor de mijnbouw in Limburg. Maar ze waren nog niet volgroeid toen die mijnen sloten. Ze groeiden dus verder en vormen nu een weinig gevarieerd bos.
Door dit soort bossen om de tien jaar uit te dunnen, wordt het meer natuurlijk en ecologisch waardevol. De bomen die blijven staan, zijn ‘toekomstbomen’. Die krijgen een blauwe stip en kunnen oud en dikker worden. Dat lukt enkel door de omliggende bomen te verwijderen. Zo schijnt er meer licht op de bodem waardoor nieuwe, jonge boompjes kunnen opgroeien. Daarbij geeft ANB vooral de kans aan inheemse loofboomsoorten zoals lijsterbes, spork, berk en eik. Die soorten zorgen voor meer biodiversiteit, omdat vele dieren die liever hebben dan de Corsicaanse dennen. Daarnaast is een gevarieerd bos met meer verschillende soorten veel minder brandgevaarlijk.
De stammen worden links en rechts van het zandpad gestapeld, ter hoogte van de Putsesteenweg. Waar het hout voor wordt gebruikt, hangt af van wat op dat moment de vraag op de houtmarkt is. Een veel gebruikte toepassing is OSB-platen voor in de bouw. De opbrengst van het hout wordt binnen het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw ingezet voor natuurprojecten.
Meer info over waarom ANB bomen kapt, lees je op www.natuurenbos.be/kappenvanbomen
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.