Veel van jouw vragen zijn al gesteld door andere bezoekers. De antwoorden hierop lees je hieronder. Komt jouw vraag niet voor in het lijstje? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.
Wanneer staat de heide mooi in bloei?
Afhankelijk van het weer kleurt de heide op z’n mooist tussen 15 augustus en 15 september. Bij extreem droge of extreem natte periodes kan dit een beetje variëren.
Wanneer is Grenspark Kalmthoutse Heide geopend?
Altijd.
Het Grenspark is niet omheind. Je kunt het gebied vrij bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.
Mag ik roken in het gebied?
Neen.
Er geldt een algemeen rookverbod in heel Grenspark Kalmthoutse Heide.
Waarom zijn er weinig vuilnisbakken te vinden in het natuurgebied?
De ervaring van natuurbeheerders is dat het afvalprobleem door het plaatsen van meer vuilnisbakken niet opgelost geraakt, maar vaak verergert. Er ontstaat zwerfvuil doordat mensen hun afval naast de afvalbak gooien. Ook dieren, zoals kraaien en vossen, trekken het vuil uit de vuilnisbakken als ze op zoek zijn naar voedselresten. We vragen onze bezoekers dus om hun afval netjes mee naar huis te nemen, of weg te gooien in de vuilnisbakken op de parkings en aan de toegangspoorten. Lees er hier meer over.
Zijn honden welkom?
Ja, honden zijn (bijna overal) welkom in het Grenspark op voorwaarde dat ze aangelijnd zijn.
Binnen het begrazingsgebied zijn honden niet toegelaten. Er zijn enkele hondenlosloopzones afgebakend waar jouw hond mag loslopen, maar ook hier moet hij goed (kunnen) luisteren. Het is niet toegestaan achter wild aan te rennen of andere recreanten te hinderen. Waak dus over het gedrag van jouw hond. Lees er hier meer over
Waar mag je met de hond niet komen?
Binnen het begrazings- en rustgebied zijn honden niet toegestaan, ook niet aan de leiband.
Concreet betekent dit dat je met je hond de wandelpaden Duin, Schaap, Ree en Hagedis moet vermijden, omdat deze routes het raster doorkruisen. De overige 21 bewegwijzerde wandelroutes zijn wel toegankelijk met een hond, mits aangelijnd.
Zijn de wandelroutes bewegwijzerd? En is er een wandelkaart?
Ja, wandelroutes zijn duidelijk aangegeven en ja, er is een wandelkaart beschikbaar.
Bij elke toegangspoort en elk startpunt hangt een duidelijke overzichtskaart met alle routes. Deze zijn stuk voor stuk bewegwijzerd met een pictogram in een bepaalde kleur: zo kun je ook zonder kaart je weg makkelijk vervolgen. Toch liever een wandelkaart? Deze koop je bij de toegangspoorten van het Grenspark, de VVV-kantoren, De Vroente, Visit Kalmthout en de gastheren van het Grenspark (prijs €2). De wandelkaarten zijn niet online te koop. Lees er hier meer over
Vanwaar de poorten en rasters in het gebied?
De poorten en rasters beschermen de rust van de ‘beheerders van de heide’: de schapen, koeien en paarden in het gebied.
Zij helpen door te grazen bij het beheer van de heide. Een aantal wandelingen doorkruisen het begrazingsgebied. Als wandelaar kun je de dieren dus ‘aan het werk’ zien en in alle rust observeren. Die rust waarborgen we graag, blijf dus altijd op de wandelpaden. Ten behoeve van die rust zijn honden en fietsers binnen het begrazingsraster geenszins toegestaan. Verder geldt: bewaar voldoende afstand tot de dieren en voeder ze niet. Sluit de poorten achter je bij binnenkomst en exit, zodat het vee binnen het begrazingsgebied blijft.
Waar mag ik fietsen?
Speciaal voor recreatieve fietsers zijn er, in samenwerking met de omliggende gemeenten Stabroek, Kalmthout, Essen en Woensdrecht, grensoverschrijdende fietsroutes uitgestippeld op bestaande fietsknooppunten. Deze ‘Poortfietslussen’ (elk zo’n 30 km lang) starten vanuit de vier toegangspoorten van het Grenspark en tonen de mooiste plekjes rondom het gebied en de omliggende grensgemeenten.
Is Mountainbiken toegestaan?
Mountainbikers hebben eigen routes in Grenspark Kalmthoutse Heide.
Lees alles over mountainbiken in het Grenspark op deze pagina.
Lees zeker ook even de specifieke ‘veelgestelde vragen voor MTB‘.
Kan ik ook paardrijden in het Grenspark?
Ja, dat kan. Paardrijden kan enkel op de ruiterpaden, aangeduid met een hoefijzer.
De meeste ruiterpaden liggen in het Noorden van het gebied. Sommige paden worden dubbel gebruikt: je kunt hier andere recreanten tegenkomen. Passeer anderen stapvoets, wees voorzichtig en respecteer elkaar. Paardrijden in het begrazings- en rustgebied is te allen tijde verboden. Lees er hier meer over
Mag ik picknicken?
Natuurlijk! Er zijn zelfs speciale plekken voor beschikbaar.
Aan de toegangspoorten én langs de wandelroutes kom je picknickbanken tegen. Op de wandelkaarten en startborden staan ze ingetekend. Let op: laat geen afval achter, neem alles terug mee naar huis want er staan geen afvalbakken in het gebied. Geen zin om zelf met eten en drinken te slepen? Het Grenspark biedt een heuse picknickservice, georganiseerd door de Piknikfabrik.
Mag ik een event of groepsactiviteiten organiseren?
Dat mag niet zomaar.
Voor de organisatie van een event of groepsactiviteit moet je goedkeuring of een vergunning aanvragen. Dit geldt voor zowel de Vlaamse als Nederlandse zijde van het Grenspark. Neem contact op voor meer informatie en advies.
Mag ik professionele film- of foto opnames draaien?
Dat mag niet zomaar, daar heb je toestemming voor nodig.
Voor alle opnames aan Vlaamse zijde vraag je eerst goedkeuring aan het Agentschap voor Natuur en Bos (https://www.natuurlocaties.be/filmloket). Neem voor opnames aan Nederlandse zijde contact op, dan brengen wij je in contact met de juiste beheerder die hierover beslist.
Ik ben (amateur) natuurfotograaf. Waar moet ik rekening mee houden?
Respecteer de regels en de natuur: verstoor deze niet.
Het Grenspark biedt in potentie heel wat prachtige plaatjes: logisch dat je dat wilt vastleggen! Houd je daarbij wel aan de algemene regels voor bezoekers. Blijf op de paden en verstoor de natuur niet. Het delen van Grenspark-foto’s juichen we toe! Deel ze op social media met #grensparkkalmthoutseheide of deel ze met ons door ze per mail toe te sturen.
Mag ik met een drone vliegen boven het Grenspark om zo foto’s of filmpjes te maken?
Neen.
Met een drone vliegen boven natuurgebied is verboden.
Kan ik het Grenspark bereiken met de trein?
Ja, dat kan.
Bezoek je Grenspark Kalmthoutse Heide per trein? Je kunt dan het beste naar Station Heide/Kalmthout (B) reizen. Vanaf het station maak je een mooie wandeling tot aan het bezoekerscentrum De Vroente (volg de voetstapjes).
Meer bereikbaarheidsinfo vind je hier.
Wat is het broedseizoen en wanneer vindt het plaats?
De meeste vogels broeden tussen maart en juli: het broedseizoen.
Het broedseizoen is vastgelegd van 15 maart tot 30 juni. Het is de tijd dat vogels paren vormen, nestplaatsen kiezen, nesten bouwen, eieren leggen, broeden en vervolgens hun jongen grootbrengen. Het is in de Wet Natuurbescherming vastgelegd dat er geen verstoring mag plaatsvinden bij de nesten, eieren en jongen. Dat geldt overigens niet alleen voor vogels, maar voor alle dieren: ook de prille levens van jonge hazen, kleine konijntjes en reekalfjes beschermen we hiermee. In die periode van maart tot en met juli is het erg belangrijk dan je niet afwijkt van de wandelpaden en de honden kort aangelijnd houdt, om zo de (jonge) dieren en broedende vogels niet te storen. Sommige verbindingspaden in het gebied zijn in die periode zelfs afgesloten, om de dieren hun nodige rust te bieden.
Wat is het begrazings- en rustgebied?
Een groot deel van het centraal gelegen rustgebied is omheind met een raster omdat deze delen ook begraasd worden door schapen en koeien.
De algemene regel is: binnen het begrazings- en rustgebied (in de rasters) wandelen bezoekers enkel op de bewegwijzerde paden. Hier mogen geen honden komen (ook niet aangelijnd). Hier mag je ook niet fietsen, mountainbiken of paardrijden. Blijf op de paden en respecteer de poorten die er staan: sluit ze altijd achter je zodat vee niet kan ontsnappen.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.