Vanaf 1 oktober 2021 is een vignet verplicht op de intensieve lussen (Stoppelbergen – Groen, Wildernissen – Paars, Staartse Heide – Rood, Volksabdij – Blauw). Het vignet is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. De gele verbindingslus blijft vrijgesteld van deze vignetplicht. De opbrengst van de vignetten wordt gebruikt voor onderhoud van deze routes.
Gedragsregels:
Sporters en recreanten komen elkaar steeds meer tegen in de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur.
De Buitencode bestaat uit vijf regels:
• Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart.
• Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en
haar gebruikers.
• Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag.
• Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming.
• Blijf op de paden en geef natuur de ruimte.
De code is een gezamenlijk initiatief van de verschillende sportbonden en natuurorganisatie (de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De Landschappen).
Opgelet: De single tracks zijn enkelrichting. De routes zijn zo aangelegd dat ze in één richting te rijden zijn. Dat heeft te maken met specifieke afdalingen en met een gebrek aan ruimte om elkaar te kruisen. Gelieve goed op de signalisatie te letten als je erop uit trekt.
Onze routes zijn populair en worden intensief gebruikt. Dat vraagt om regelmatig onderhoud. Met de opbrengst van het MTB-vignet beschermen we de natuur rondom de routes en onderhouden we de paden. Dat doen we samen met al onze partners: Evides, Grenspark Kalmthoutse Heide, Gemeente Woensdrecht, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer.
Een vignet kost € 12 voor een volledig jaar mountainbikeplezier. Het vignet is geldig voor één jaar vanaf de datum van aankoop.
Er is ook een dagpas van 5€ voor mensen die het gebied eenmalig bezoeken. Dit vignet is geldig op de dag van aankoop.
Jongeren onder de 18 jaar hoeven geen vignet te kopen.
Je kan de vignetten op je smartphone tonen of afdrukken en op papier meenemen. Zorg er ook steeds voor dat je jezelf kan identificeren, aangezien een vignet op naam wordt uitgereikt.
Via de website https://grensparkkalmthoutseheide.com/mountainbike/ kan je een vignet aankopen.
Op deze plek vind je ook alle verdere info over de routes zoals ligging, bereikbaarheid en GPX bestanden.
Alle opbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud en de verbetering van de routestructuur voor mountainbikers. De gelden worden gemeenschappelijk beheerd door Grenspark Kalmthoutse Heide, Gemeente Woensdrecht, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Evides. Het vignetsysteem, beheerkosten van de routes en alle projecten rond de MTB-routes worden mede hieruit gefinancierd. Een deel gaat naar natuurontwikkeling. Verreweg het grootste deel van de opbrengsten gaat naar de routes in de vorm van routeveiligheid, beheer en onderhoud.
Elke route is eigendom van de eigenaar van het terrein. Sommige routes gaan over terrein van meerdere eigenaren. Binnen het Grenspark liggen de routes op terreinen van Evides, Gemeente Woensdrecht, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Volksabdij.
Wie beheert de routes?
De routes worden beheerd door de eigenaren. Klein onderhoud wordt uitgevoerd door een enthousiaste groep vrijwilligers.
De vrijwilligers staan in voor het voornaamste onderhoud op de routes. Ze zorgen ervoor dat de bochten mooi in vorm blijven, dat er geen onveilige situaties ontstaan door begroeiing, en doen verbetervoorstellen. Het zijn allemaal fanatieke en zorgzame mountainbikers met een hart voor de natuur. Zin om mee te helpen? Neem contact op via info@grenspark.be en we contacteren je snel.
Terreinbeherende organisaties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Evides) verzorgen het groot onderhoud, zoals het verwijderen van gevallen bomen op de route.
De paden zijn in Single Track aangelegd. Op deze manier kunnen we een speelse en uitdagende route aanleggen met hoogteverschillen, technische stukken, korte en lange bochten.
Neen, dat mag dat niet. In Grenspark Kalmthoutse Heide geldt: verboden toegang tussen zonsondergang en zonsopkomst. Zo krijgt de natuur even haar rust.
Je kan gebruikmaken van de single tracks en van de openbare wegen. Wandelpaden of niet aangeduide paadjes zijn dus niet toegelaten. Onze routes liggen in unieke natuur die behoren tot Europese Netwerken van beschermde natuurgebieden. Als je op de route blijft, breng je de natuur geen onnodige schade toe. Zo kun jij genieten en kunnen wij samen met onze partners de waarde van de natuur in stand houden.
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.