Sinds 2001 is Grenspark Kalmthoutse Heide het eerste grensoverschrijdende natuurgebied. Het werd opgericht op initiatief van de Benelux Economische Unie en illustreert het toenemende belang van natuur en milieu in internationaal verband.
Dat ook de natuur van groot belang is voor de Benelux, Europa en de hele wereld, dat is een besef dat vooral de laatste decennia groeide. Waar binnen de Benelux en Europese Unie eerst alle aandacht uitging naar de economie, stimuleren deze samenwerkingsverbanden nu ook het behoud van biodiversiteit en onze natuurlijke rijkdommen. En terecht!
Voor het behoud en onderhoud van Grenspark Kalmthoutse Heide werken diverse eigenaren en beheerders vrijwillig samen. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De beheerders en eigenaren, zowel overheden als particulieren, dragen zorg voor gezamenlijk natuur- en waterbeheer. Ook recreatie, voorlichting en educatie zijn van belang. De doelstellingen zijn vastgelegd in het beleidsplan Beheer en Inrichting. Het waarborgen, versterken en ontwikkelen van de (potentieel) aanwezige natuur- en landschappelijke waarden heeft daarbij de focus. Wanneer mogelijk is er aandacht voor voorlichting, educatie, recreatief medegebruik, houtproductie en faunabeheer. Maar de ontwikkeling van de karakteristieke ecotopen – heide, bossen, duinen, vennen en de overgangen ertussen – staat te allen tijde voorop!
Nederland en Vlaanderen zijn trots zijn op hun Grenspark, een tastbaar bewijs van grensoverschrijdende samenwerking voor het behoud van dit uitgestrekte en unieke natuurgebied. In Vlaanderen maakt het Grenspark deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk, in Nederland is het Grenspark onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Op sommige onderdelen werkt het Grenspark samen met de Nationale Parken van Nederland
#grensparkkalmthoutseheide
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.