Grenspark Kalmthoutse Heide is een dynamisch natuurgebied, waar de natuur in voortdurende verandering is en constant nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Om de gezondheid van het landschap goed in kaart te brengen en regelmatig op te volgen, werken we met Heidedrones, een innovatief project waarbij drones helpen bij monitoring. Vanuit de lucht krijgen we een sneller en completer beeld van veranderingen in de natuur, zonder dat we overal fysiek ter plekke hoeven te gaan.
Image credit: DJI
Drie belangrijke toepassingen voor natuurmonitoring
Met Heidedrones focussen we op drie belangrijke toepassingen die aansluiten bij de drie ruimtelijke basiselementen:
Open data en samenwerking met stakeholders
De dronebeelden zullen verwerkt worden op een online platform waar stakeholders de resultaten ook samen op kunnen analyseren en annoteren, en van waaruit de data open ter beschikking gesteld kunnen worden. Deze informatie helpt ons om beter te begrijpen hoe het landschap zich ontwikkelt en waar beheerders gerichte acties kunnen ondernemen.
Verantwoord dronegebruik in natuurgebieden
Naast natuurbeheer willen we met dit project ook bewustwording creëren over drones in natuurgebieden. Hoewel ze veel voordelen bieden, mogen ze niet zomaar overal vliegen. Door kennis te delen over verantwoord dronegebruik hopen we illegale vluchten te verminderen en bezoekers bewust te maken van de balans tussen technologie en natuurbehoud. Zo vind je onderaan deze pagina een overzicht hoe het nu eigenlijk zit met drones in natuurgebieden volgens de wet. De vluchten in het kader van het Heidedrones project zullen allemaal verlopen volgens deze regels, buiten het broedseizoen, binnen zichtbereik van de piloot en met respect voor de privacywetgeving. De dronepiloten die met Heidedrones aan de slag gaan zullen herkenbaar zijn aan hun groene hesjes.
In het Heidedrones project werken we enkel met lichtgewicht consumentendrones. Dit doen we om de impact zo laag mogelijk en de technologie zo toegankelijk mogelijk te houden. Na een testfase kan de monitoring met drones op die manier op termijn ook geïntegreerd worden in de vrijwilligerswerking. Anderzijds zullen de vluchtplannen en methodiek ook als model kunnen dienen voor een uitrol naar andere natuurparken en een eventuele opschaling naar geautomatiseerde dronesystemen.
Meer weten?
Benieuwd naar de eerste resultaten of wil je meer weten over Heidedrones? Op deze pagina zullen we regelmatig updates delen. Heidedrones is een subproject van het Horizon Europe ICAERUS project onder de tweede PULL Open Call, gefinancierd door de Europese Unie (subsidieovereenkomst nr. 101060643). Heidedrones is gestart op 1 februari en loopt tot 31 januari 2026.
Dronevluchten in natuurgebieden: regelgeving en toelatingen
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.