Foto: Marlies van den Bergh
Het blauwtongvirus treft dit jaar de schapensector erg hard, en helaas blijven ook de schapen die worden ingezet voor natuurbeheer in Grenspark Kalmthoutse Heide niet gespaard. Het virus wordt verspreid door knutten, kleine insecten die het virus via hun beet overdragen. Geïnfecteerde dieren vertonen symptomen zoals koorts, zwelling van de kop, tong en lippen, en verminderde eetlust.
We spraken met de boswachter en met Bert Plasmans van De Hoeder over de impact van het virus op de kudde en het natuurbeheer in Grenspark Kalmthoutse Heide.
Dierenwelzijn voorop
Zowel voor De Hoeder als voor de boswachter, die als opdrachtgever verantwoordelijk is, staat het welzijn van de dieren voorop. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen om de kudde zo goed mogelijk op te volgen en ondersteunen.
Besmette dieren hebben in de eerste plaats meer rust nodig. Daarom is in overleg tussen beheerder en herder beslist om voorlopig niet meer actief te hoeden. Je zal dus tijdelijk geen herder met hond en kudde over de heide zien trekken; een vertrouwd beeld voor veel bezoekers. In plaats daarvan worden de schapen op de heide nu in flexibele netten gehouden. Zo moeten ze minder energie verbruiken voor de verplaatsingen en hebben ze toch de voordelen van buiten in het terrein aanwezig te zijn.
De kudde wordt tweemaal per dag nauwlettend in de gaten gehouden. De herder verzorgt de besmette dieren ter plaatse of haalt ze naar de stal als ze te zwak zijn. Alleen de dieren die ernstig verzwakt zijn, worden van de heide verwijderd voor intensievere zorg.
Nederlandse kuddes voorlopig gevrijwaard
Opvallend is dat de kuddes aan Nederlandse kant van de grens voorlopig niet te maken krijgen met het virus. Op Kortenhoeff of op de Ossendrechtse Duinen kan je dus nog steeds gehoede kuddes tegenkomen.
Voorlopig is weinig bekend over hoe het komt dat bepaalde kuddes wel impact ondervinden en andere helemaal niet. Zo schetst de herder (Van Driel Landschapsbeheer) aan Nederlandse kant van het Grenspark dat er op andere plaatsen in de Provincie Noord-Brabant kuddes wel en niet besmet zijn, hoewel ze soms slechts op een halve kilometer afstand van elkaar grazen.
Indien er toch besmettingen zouden voorkomen aan de Nederlandse kant van het Grenspark, dan zullen daar vergelijkbare maatregelen worden genomen als aan de Vlaamse zijde.
Volhouden tot november
De verspreiding van het blauwtongvirus hangt samen met de activiteit van de knut, familie van de mug. Deze blijft actief tot de temperatuur zakt in de winter. De verwachting is dat de besmettingen zullen afnemen vanaf november.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief ‘Wissels’ en ontvang interessante updates over het Grenspark.
Volg ons
© Grenspark Kalmthoutse Heide | Privacy – Disclaimer
Website door Kornuiten.com
Met dank aan (natuur)fotografen Marc Slootmaekers, Fred Severin, Dick van Dop en Rudi Delvaux voor het ter beschikking stellen van hun foto’s.